vrijdag 12 augustus 2011

Nieuwe wand in klimax.

Een tijdje geleden sprak Hendrik over het lege stuk boven de dalwand. Ze hadden graag gehad dat dit ook gebruikt kon worden om op te klimmen.  Als reactie heb ik samen met mijn broer een plan gemaakt met een paar ideeën. Nadat alles goedgekeurd was begon het voorbereidende werk. Zo moest er gezorgd worden voor materiaal, materieel, mensen die wouden helpen,… . Gelukkig ben ik vrij goed thuis in deze dingen en koste me het niet echt veel moeite om alles georganiseerd te krijgen. Het enige wat een beetje een probleem zou zijn was de tijdsdruk. De meesten hadden eind juni nog examen, ikzelf ook . Hierdoor zouden we starten op 1 juli met de opbouw van de wand en zou deze 7 dagen later dus op 7 juli klaar moeten zijn. Het zou een helse klus worden om dit te kunnen realiseren, maar wie niet waagt niet wint.  Zeker omdat niemand van ons dit ooit eerder gedaan had.

Donderdag 30 juni:

In de namiddag begonnen we al met enkele voorbereidingen. Zo werd het terrein afgebakend, de mat onder de dal uitgebroken, trap een deel afgebroken, de rail op dal gedemonteerd, de panelen op touw 27 eruit gehaald, de relais 26 en 27 afgebroken, … hier waren we al een dikke 6-7u mee bezig.

Vrijdag  1 juli:

De wekker liep af om 6.45u zodat we zeker om 7u konden beginnen. De hoogtewerker en al het hout moest die dag nog aankomen. Het was even spannend toen we zagen dat het hout nog altijd niet geleverd was. Gelukkig stond de hoogtewerker wel op zijn plaats en konden we deze proberen binnenrijden. Het eerste wat we dachten was dat hij veel te hoog zou zijn en niet binnen zou geraken in klimax. Gelukkig ken ik die hoogtewerkers en wist ik dat de kooi van de hoogtewerker gedemonteerd kon worden zodat we juist (+-5cm tussen hoogtewerker en deuropening) binnen konden rijden. Deel 1 van de opdracht was gelukt. Nu moest hij enkel nog op zijn plaats gereden worden zodat we de perfecte plaats hadden om er mee te werken en hem niet meer moesten verzetten. Dit was vrij snel gebeurt. Nu konden we met de hoogtewerker al het materiaal en materieel naar boven brengen. Eens dit gebeurd was moesten we wachten op het hout. Zonder hout konden we niet verder. We moesten niet al te lang meer wachten tot de vrachtwagen er was. Het hout  lossen is een verhaal apart. Eens dat alles gelost en gestapeld was konden we aan de slag. Er was een team dat het hout naar de zaagmachine bracht, een team dat zaagde, een dat het hout naar boven bracht en een team dat alles monteerde. Zo bleven we maar doorgaan tot we om 11u ‘s avonds zeiden “Het is genoeg geweest voor vandaag”. Het grootste deel van de verticale balken was vandaag gezet. Na een duveltje en een warme douche kropen we dan maar in onze slaapzak.

Zaterdag 2 juli:

We begonnen weer om 7u ‘s morgens. Deze dag plaatsten we de overige verticale balken en konden we alle schuine balken plaatsen. Dit was een zwaarder werk dan we voorheen hadden moeten doen. We moesten eerst onze hellinghoek bepalen. Gelukkig deden we dit met een lichte plank en niet met een zware balk. Eens de juiste hoek goed gekeurd was konden we de zware balken beginnen zagen en monteren. Hiervoor hadden we 8 man nodig. Deze balken steunden namelijk nergens op. Ze moesten beneden tegen gehouden worden en op de juiste hoogte geplaatst worden en worden vastgelegd, ook boven werd er gekeken of de balk recht stond en in de juiste hoek en tegelijk vastgelegd enz… Gelukkig waren we goed op elkaar ingespeeld en wist iedereen wat hij moest doen. Nadat alle tussenstukken geplaatst waren om de schuine balken te verstevigen stopten we er dan maar mee.

Zondag 3 juli:

Vandaag waren we om te beginnen met maar 2 man. We begonnen daarom een uurtje later. Er moest nog een verticale balk geplaatst worden. Dit deden we normaal met 4 à 5 man, je moet rekenen zo een balk van 6m is geen pluimgewicht, hij moet omhoog gestoken worden met hoogtewerker, boven en beneden tegen worden gehouden en tegelijk nog eens op de juist plaats gezet en vast geslagen. Thomas en ik wisten precies wat te doen waardoor het eigenlijk nog vrij goed meeviel. Eens die balk volledig gemonteerd was en hier en daar nog een klein werkje gedaan te hebben begon het volk toe te stromen. We konden dan beginnen met het monteren van panelen van de hoofdwand. Eens alle richtlijnen gegeven waren, ging het als een trein. Iedereen wist wat te doen op welk moment. Het eerste paneel was even zoeken hoe we dit moesten doen maar eens we het doorhadden stond op een 5u tijd alle 12 panelen. Je moet ook rekenen dat alle platen moesten geboord worden en voorzien van inslagmoeren. Ook werd er op iedere scheiding tussen 2 panelen een balkje voorzien waar het paneel nog eens op vastgeschroefd werd.

Maandag 4 juli:

Dag 4 van de werken. Het was vandaag de bedoeling om het rechter stuk volledig dicht te maken en het plaatsen van een ringbalk bovenaan de muur tussen de kolommen. We begonnen met de ringbalk vermits we maar met 4 man waren. Dit ging vrij snel waardoor we verder konden doen aan de panelen. De rechterkant van de muur is  niet zo een groot oppervlakte maar je zit met veel hoekjes en kantjes. Alle panelen moesten daarom ook op spieën en in verstek gezaagd worden. Na enig meet, pas en zaagwerk lukte het ons om het eerste paneel perfect te plaatsen. Nu hadden we onze afmetingen en hoek waaronder te zagen dus ging het nog vrij snel vooruit tot we net na 11u ‘s avonds met een stroompanne te maken kregen. Gedaan met werken dan maar voor vandaag.

Dinsdag 5 juli:

Om half 7 komt Hendrik de stroom nakijken en slaagt hij er gelukkig in ze te herstellen. Dan maar opgestaan en begonnen aan de wand. Het doel vandaag was om de rechterkant verder af te werken en links alles klaar te maken om panelen te plaatsen. We werken hier in 2 teams en iedereen deed zijn ding. Het ging vrij goed vooruit en ons doel was gehaald.

woensdag 6 juli:

Vandaag moest en zou de wand klaar zijn om de dag erna te beginnen met schilderen. De wekker stond dus weer op 6.45u. Vandaag zouden alle panelen geplaatst moeten zijn, alle gaten gedicht, de hoeken afgewerkt,… en om verf worden gereden. We waren met vrij veel volk dus het werk vlotte goed. Het was een dag van lang werken. We werkten met 5 man door tot half 2 ‘s nachts om de wand toch maar af te krijgen. Dit was ons dan ook gelukt. Na een paar duveltjes en nog een hapje kropen we rond 3u in onze slaapzak. Het zou een korte nacht worden.

donderdag 7 juli:

De dag dat de wand kleur kreeg. Voordat we echter konden beginnen met het verven hebben we eerst al het vulsel opgeschuurd dat het mooi glad was. Ook werd de ringbalk nog gemonteerd waar de relais in zouden bevestigd worden. Na de ringbalk gemonteerd was konden we onze borstels bovenhalen en beginnen met schilderen. Tegelijk werd ook het zand op de muur aangebracht. Nadat de gele laag een beetje droog was konden we alles afplakken voor de rode verf. De buitenkanten van de wand dus links en rechts van de gele hoofdwand werden voornamelijk geschilderd al hangende in de gordel. Dit is eens iets anders. Ondertussen waren er al mensen aan het opruimen en hebben we nog een module gemaakt. Deze dag zat er iets sneller op dan de andere waardoor we nog uitgebreid nagekaart hebben.

Na
Ik zou graag iedereen willen bedanken die meegeholpen heeft aan de wand. Zonder al die hulp was het zeker niet gelukt. Ik zou zeggen geniet van de wand en alle commentaren zijn welkom. meer foto's

Voor  


1 opmerking:

  1. Mooie muur! nu hopen dat de mensen hem graag beklimmen, al zal dat meer van de routjes afhangen die er op gezet worden ;)
    goed uitziende en werkende blog, hopelijk binnenkort een hele hoop volgers!! ;)

    your biggest fan!!
    ;)

    BeantwoordenVerwijderen